Szüreti Regatta – Hegyi Dénes Emlékverseny 2023. október 7-8.

Alsóörs – Badacsony • Badacsony – Balatonföldvár

Ragyogó időben rajtolhat szombaton az idei Szüreti Regatta

2021. október 8.

Szombaton reggel 9:00-kor dördül el a TVSK hagyományos túraversenye, a Szüreti Regatta Hegyi Dénes Emlékverseny rajtja Alsóörsnél. A mintegy 180 egység az időjárás előrejelzés szerint ragyogóan napos, de hűvös időben a révfülöpi kapun keresztül, a badacsonyi célba fut be, ahol a nevezési csomagok átadása mellett vacsora, valamint a korábbi évek versenyeinek díjátadó várja a vitorlázókat. Az egységek vasárnap, a verseny másnapján Badacsony-Balatonföldvár távon mérik össze tudásukat.

Mintegy 180 egység részvételével rendezi meg az idei Szüreti Regatta – Hegyi Dénes Emlékversenyt a Túravitorlás Sportklub. A magyar vitorlásversenyek sorában a TVSK ezúttal egyedülálló szervezési módszert is alkalmazott.

Tudtuk, hogy a vitorlázók nagyon szeretik a Szüreti Regattát, ugyanakkor csak véges számú kikötőhely állt rendelkezésünkre. Mindenképpen szerettük volna megőrizni a verseny hagyományos színvonalát, ezért úgy döntöttünk, hogy nemzetközi példákhoz nyúlunk: korlátoztuk a nevezések számát”

– mondta el Náray Vilmos, a TVSK elnöke, a verseny főszervezője.

A kiírás szerint – a nevezési díjak befizetésének sorrendjében – 160 hajó nevezését fogadták el a rendezők. A később, de még határidőn belül nevezett hajók várólistára kerültek.

„A módszer bevált, és a hajók nagy része élni tudott a lehetőséggel. Végül összesen mintegy 180 hajó nevezését fogadtuk el. A visszalépések miatt sokan felkerültek a várólistáról is, és a többlet abból adódik, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel elfogadtuk azon hajók részvételi szándékát is, amelyek más kikötőkben állnak meg éjszakára. Mindent összevetve, a módszer sikeresnek bizonyult, apróbb simításokkal a jövőben is alkalmazni fogjuk

– tette hozzá Náray Vilmos.

A befutó hajókat Badacsonyban vacsora várja a kikötőben felállított rendezvénysátorban, emellett az este folyamán sor kerül a TVSK korábbi nagy versenyeinek elmaradt díjkiosztójára, így jutalmazzák a 2019-es Szüreti Regatta, a tavalyi Őszi Pünkösdi Regatta, valamint az idei esztendőben rendezett Pünkösdi Regatta legeredményesebb egységeit.

A Badacsonyi BAHART kikötő kapacitása miatt egyes egységeket a szervezők az Ábrahámhegyi TVSK-ba, azaz a Jégmadár Kikötőbe tudják elhelyezni.

beosztás szerint ebbe a marinába érkezőket “Szüreti Regatta Lounge” várja, ahol a frissítők mellett helyi borokat és pálinkákat kóstolhatnak. Az Ábrahámhegyen kikötőket 16:00-tól transzferbusz várja, mely a versenyzők igényeihez igazodva folyamatosan szállítja őket Badacsonyba, a vacsora illetve a korábbi versenyek eredményhirdetésének valamint a Szüreti Retro Party helyszínére. A transzferjárat a kikötőbe való visszatéréskor is a versenyzők rendelkezésére áll, egészen a Szüreti Retro Party végéig.

A Szüreti Regatta – Hegyi Dénes Emlékverseny története:

2003-ban minden addigi rekordot megdöntött a Túravitorlás Sport Klub hagyományos versenye a Pünkösdi Regatta, amelyen a vitorlázóknak a Földvár-Keszthely túraútvonalat kellett teljesíteniük. Hegyi Dénes, a TVSK akkori elnöke úgy gondolkodott, ha van a dolgoknak logikája, akkor 2004-ben még többen lehetnek a versenyen. Ekkor született meg a gondolat: miért is ne lehetne e népszerű regattának megvalósítani az őszi változatát. Az ő nevéhez fűződik tehát a TVSK hagyományos versenyének, a Pünkösdi Regattának az őszi testvére, mely a Szüreti Regatta Hegyi Dénes Emlékverseny címet viseli, tisztelegve a rendező klub egykori elnökének munkássága előtt.