Szüreti Regatta – Hegyi Dénes Emlékverseny 2023. október 7-8.

Alsóörs – Badacsony • Badacsony – Balatonföldvár

Rekord idők, örömvitorlázás, kihívások – változatos volt az idei Szüreti Regatta

2021. október 12.

Szinte minden, ami egy túraversenyen megtörténhet, megtörtént az idei Szüreti Regatta – Hegyi Dénes Emlékversenyen. Mindkét versenynap kitartott a 12 csomó feletti észak-keleti szél, így a kezdőnapon szinte végig hátszeles menetben haladtak a hajók Alsóörstől a Tihanyi-csövön keresztül, a révfülöpi átfutón át egészen Badacsonyig. Vasárnap ugyanakkor cirkálva kellett vitorlázni Badacsonyból a balatonföldvári célig. Szombat este osztották ki a 2019-es Pünkösdi, a 2020-as Őszi Pünkösdi, valamint az idei esztendő Pünkösdi Regattának díjait, valamint Fair Play-díjjal jutalmaztak két egységet.

Mintegy másfél órára volt szüksége a Józsa Márton kormányozta Raiffeisen 5050 Fifty-Fiftynek, hogy megtegye az idei Szüreti Regatta – Hegyi Dénes Emlékverseny első napjának távját. A szombaton 9 órakor Alsóörsről rajtoló verseny badacsonyi céljába 10:30-kor futott be a magyar fejlesztésű kétárbócos katamarán. Az egytestű mezőny leggyorsabb hajója, a Makara Tamás kormányozta Nelson 8m Open fél tizenkettő után néhány perccel ért Badacsonyba. Makara Tamás egységét a NAU 330-as Kacor Király követte, harmadikként pedig a Honfoglaló 70-es cirkáló ért célba.

A vitorlázókat a rajtnál 10-15 csomó közötti észak-keleti szél várta, ami ki is tartott az egész versenynap alatt.

A mezőny egyik csapata verseny közben balesetet szenvedett és hajójuk elsüllyedt Révfülöp magasságában. A Farkas Péter vezette rendezőség több motoros egysége, kiegészülve a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának Ruppert mentőegységével azonnal a helyszínre sietett, és kimentette a vízbe esett vitorlázókat, akiket a VMSZ munkatársai a partra szállítottak. Személyi sérülés nem történt.

Az idei túraverseny első napja bátran nevezhető a rekordok Szüreti Regattája volt, ugyanis 14 óra után nem sokkal a teljes, versenyben lévő mezőny célba ért.

A vitorlázókat a Badacsony BAHART Kikötőben jól megérdemelt kiváló vacsora várta, és átvehették a rendezők ajándékcsomagját. 19:00 órakor kezdődött a 2019-es Pünkösdi, a 2020-as Őszi Pünkösdi, valamint az idei esztendő Pünkösdi Regattájának díjkiosztója. A díjakat Náray Vilmos, a TVSK elnöke, Horváth Gábor a TVSK alelnöke és Farkas Péter versenyrendező adták át.

Az ünnepség kezdetén a nap folyamán nyújtott mentési segítségért két egységnek is Fair Play-díjat adtak át. A Révfülöp magasságában elsüllyedt hajó mentésében ugyanis a Semperger Szabolcs kormányozta Orca és Vajay Gyula vezette Hobby is aktívan részt vett, a balesetet észlelve azonnal lehúzták vitorláikat és a bajbakerültek segítésére siettek.

A díjkiosztó keretében mutatták be a Magyar Vitorlás Akadémia és a SailingFilm kooprodukciójában készült Vitorlás Etikett Rövidfilmsorozat három epizódját, közben a filmben szereplő színészekkel, Farkas Laurával és Máté P. Gáborral hallhattak rövid beszélgetést a résztvevők.  Az estét fergeteges tánc zárta, a zenét Dj Massimo szolgáltatta.

Vasárnap az előrejelzéseknek megfelelően a szombati versenynapon tapasztalt szél iránya megmaradt, ugyanakkor 15-18 csomóra erősödött. Az egységeknek így cirkálva kellett Balatonföldvárra vitorlázniuk. Dolgukat megnehezítette a hűvös idő, valamint a szinte egész nap kitartó csapadék. Több hajó technikai hiba miatt volt kénytelen kiállni a versenyből.

A vasárnapi futamot a Jordán Balázs vezette Pannónia 70es cirkáló nyerte, a Magnum (Nau 370 Run, kormányos: Kurucz Sándor) előtt. Két futam alapján a Szüreti Regatta első helyezettje abszolútban a Kacor Király (Nau 370 Run, kormányos Hrutka Gábor) lett. A részletes eredmények itt találhatók.