Szüreti Regatta – Hegyi Dénes Emlékverseny 2023. október 7-8.

Alsóörs – Badacsony • Badacsony – Balatonföldvár

Hegyi Dénesnek köszönhetjük a Szüreti Regattát

2021. szeptember 20.

2003-ban minden addigi rekordot megdöntött a Túravitorlás Sport Klub hagyományos versenye a Pünkösdi Regatta, amelyen a vitorlázóknak a Földvár-Keszthely túraútvonalat kellett teljesíteniük. Hegyi Dénes, a TVSK akkori elnöke úgy gondolkodott, ha van a dolgoknak logikája, akkor 2004-ben még többen lehetnek a versenyen, ami viszont új szervezési feladatokat jelent, mert a színvonalból nemhogy nem akartak engedni, hanem fontos cél volt tovább emelni. Ekkor született meg a fejében: miért is ne lehetne e népszerű regattának megvalósítani az őszi változatát.

Hegyi Dénes 1940 október 21-én, Budapesten született, középiskoláit a budapesti Piarista Gimnáziumban végezte. A nevelés és ott látott közeg a jellemére és egész életére hatással volt.

1960-ban a Budapesti Műszaki Egyetem általános mérnöki karára nyert felvételt. Akkoriban a katolikus Regnum Marianum szervezetben aktívan tevékenykedett, mint cserkésztiszt. Amikor 1962-ben a pártállam felszámolta a már korábban betiltott egyházi szervezetet, államellenes összeesküvés vádjával kirúgták az egyetemről. Eljárást igaz nem folytattak ellene, de hosszú ideig megfigyelték.

A vitorlázást korán megszerette, még a Piarista Gimnáziumban kezdte és fiatal éveiben Balatonalmádiban a Budapesti Építők színeiben versenyzett Kalóz osztályban.  1969-ben egyik barátján, Herdó Péteren keresztül került az alsóörsi TVSK telepre, akivel egyébként egy ideig közösen tulajdonosai voltak egy Kalóznak.

Később aztán a versenyvitorlázás egyre nagyobb szerepet kapott az életében, több hajóosztályban is eredményesen versenyzett több bajnoki címet szerzett.

1992-ben alapította az önálló Regina hajóosztályt, melynek hosszú ideig kapitánya is volt. A hajóosztályban is többszörös Magyar Bajnok volt. Ugyanebben az esztendőben a TVSK elnökének választották, a tisztséget  2005-ben bekövetkezett haláláig töltötte be.

Kiemelten fontos volt számára, hogy saját klubja, a TVSK versenyeit magas színvonalon rendezzék meg, csakúgy, mint az, hogy a klubok közötti értékelésben a TVSK jó helyezést érjen el.

2020-ban a Regina hajóosztály  hagyományteremtő jelleggel megtartotta a Hegyi Dénes Emléktúrát, mely egy Alsóörs és Badacsony közötti családias versengésben teljesedett ki. 

(Fotó: Facebook / Regina Osztály)

Az ő nevéhez fűződik a TVSK hagyományos versenyének, a Pünkösdi Regattának az őszi testvére, mely a Szüreti Regatta Hegyi Dénes Emlékverseny címet viseli, tisztelegve a rendező klub egykori elnökének munkássága előtt.