Szüreti Regatta – Hegyi Dénes Emlékverseny 2023. október 7-8.

Alsóörs – Badacsony • Badacsony – Balatonföldvár

Ezeket a látnivalókat rejti a Badacsony – szárazföldi ajánlat a Szüreti Regatta helyszínén

2021. szeptember 27.

A Szüreti Regatta Hegyi Dénes emlékverseny az egyik legnépszerűbb regatta a túrázók körében. Ugyanakkor az első megálló, Badacsony számos szárazföldi látnivalót is tartogat. Íme néhány ötlet azoknak, akiknek a befutó után még marad idejük egy hosszabb sétára, vagy a versenyen résztvevők hozzátartozóinak, akik bár nem szállnak vízre, de nem mellőznék ezen a csodálatos októberi hétvégén a Balaton környékét.   

A Balaton északi partjának legjellegzetesebb, egyben legmagasabb hegye, a koporsó formájú vulkanikus eredetű tanúhegy, a Badacsony. A badacsonyi kikötőből kikötőből indulva a Római úton majd a Kisfaludy Sándor utcán keresztül jutunk el a Kisfaludy-, valamint Szegedy Róza házig, ahonnan könnyedén elérjük a Rózsakövet.

A Rózsakő a Badacsonyon, a Kisfaludy-ház felett található hatalmas asztalszerű bazalttömb. Valamikor a régmúltban gurulhatott le a hegy oldaláról. Nevét Szegedy Rózáról kapta, aki a hagyományok szerint Kisfaludy Sándorral szokott rajta üldögélni. Valószínűleg ez magyarázza a vele kapcsolatban született legendát is. „Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De az is elég, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni.” – áll a legendában.

Akik tovább túráznának, irány a Kisfaludy-kilátó, amelynél nincs magasabban elhelyezkedő kilátó a Balaton körül.

A szerkezet 437 méteres magassági ponton épült, és a maga 18 méteres tornyával valóban a legmagasabbról ad rálátást a tóra mindazoknak, akik veszik a fáradságot és felsétálnak hozzá. Márpedig nemcsak a páratlan panoráma, hanem magának a faszerkezetnek a különleges formája miatt is megéri elzarándokolni a toronyhoz. Odafentről egyszeri kilátás nyílik a Tapolcai-medence és a környékbeli hegyek, dombok tájaira. A kilátó belsejében egy 360°-os panorámakép segíti a tájékozódást.

Ha valakik még hosszabb túrát terveznének érdemes felkeresni az 1936-ban épített, 464 fokból álló Bujdosók lépcsőjét,  mely a Badacsony nyugati oldalát ostromolja meg, és az Országos Kéktúrának is része. A lépcsők aljában az egykori Rodostó turistaházat találjuk, a tetején pedig a Czinka Panna-pihenő és egy esőház várja a turistákat. A lépcső tetejétől nem messze található a Tördemici-kilátóhely, ahonnan tökéletes kilátás nyílik a szomszédos tanúhegyre, a Szent György-hegyre.

 

Érdemes felkeresni még a 12 méter magas Ranolder Keresztet, melyet 1857-ben állíttatott Ranolder János veszprémi püspök. A néphagyomány szerint a püspök annyira varázslatosnak tartotta a helyet és az innen nyíló kilátást, hogy uradalmai kormányzójának meghagyta, a Badacsony-hegy tetejére állíttasson egy óriási keresztet, hogy az ide látogatóknak eszébe jusson, ilyen csodát csak az Isten tud alkotni.

(Forrás: Vitorlázz Itthon)