Szüreti Regatta – Hegyi Dénes Emlékverseny 2023. október 7-8.

Alsóörs – Badacsony • Badacsony – Balatonföldvár

Rekord időket futottak a Szüreti Regatta első napján

2021. október 9.

Mintegy másfél órára volt szüksége a Józsa Márton kormányozta Raiffeisen 5050 Fifty-Fiftynek, hogy megtegye az idei Szüreti Regatta – Hegyi Dénes Emlékverseny első napjának távját. A szombaton 9:00-kor Alsóörsről rajtoló verseny badacsonyi céljába 10:30-kor futott be a magyar fejlesztésű kétárbócos katamarán. Az egytestű mezőny leggyorsabb hajója, a Makara Tamás kormányozta Nelson 8m Open fél tizenkettő után néhány perccel ért Badacsonyba. Összesen 165 hajó teljesítette a Szüreti Regatta első napját.

Hűvös időben, de ragyogó napsütésben rajtolt el szombaton reggel 9:00 az idei Szüreti Regatta – Hegyi Dénes Emlékverseny mezőnye Alsóörsről. A vitorlázókat 10-15 csomó közötti észak-keleti szél várta, ami ki is tartott az egész versenynap alatt. 

A rajt után mintegy fél órával a mezőny nagy része Csopak előtt vitorlázott, míg Józsa Márton csapata már közel ért a Tihanyi-csőhöz a Fifty-Fifty-vel. Őket követte csaknem egyórás késéssel az első egytestű, a Sponzor Wanted. A Király Zsolt vezette egység egyik tagja Tihanynál vízbe esett így a csapat elvesztette a vezető helyét az egytestűek versenyében. 

A papírforma helytállt az abszolút mezőnyben és a révfülöpi átfutóhoz is a kétárbócos katamarán érkezett elsőnek, itt ugyanakkor az egytestűek mezőnyének vezetését már a Nelson uralta, mely végül a badacsonyi célba is elsőként futott be 11:32 perckor. 

Makara Tamás egységét a NAU 330-as Kacor Király követte, harmadikként pedig a Honfoglaló 70-es cirkáló ért célba. 

Farkas Péter a verseny vezetője az idei túraversenyt a rekordok Szüreti Regattájának nevezte, ugyanis 14:00 után nem sokkal a teljes mezőny célba ért.  

Nagyon gratulálok mindenkinek, aki teljesítette a mai napot. Nagyon örülök, hogy ismét együtt lehetünk ezen a népszerű, hagyományos túraversenyen. Tizenöt csomóban hátszelező tengelyben a Balatonon haladó hajókat látni csodálatos érzés volt. 

A Szüreti Regatta – Hegyi Dénes Emlékverseny vasárnap folytatódik, az egységek 10:00-kor rajtolnak Badacsonyból és vitorláznak a balatonföldvári célig. Az előrejelzések szerint a szombatihoz hasonló szélviszonyokra kell számítani, így a mezőnynek élesebb menetre kell készülnie. 

Az első nap eredményei az alábbi linken érhetőek el:

http://mvszhirdetotabla.hu/szureti-regatta-2021/eredmenyek