Szüreti Regatta – Hegyi Dénes Emlékverseny 2023. október 7-8.

Alsóörs – Badacsony • Badacsony – Balatonföldvár

A balatoni túravitorlázás ünnepe volt az idei Szüreti Regatta

2022. október 10.

Mintegy kétszáz egység mérte össze tudását a Túravitorlás Sportklub idei őszi túraversenyén, a Szüreti Regatta – Hegyi Dénes Emlékversenyen. A vitorlázóknak ezer arcát mutatta meg a Balaton. Mind a szombati, mind a vasárnapi futamot Király Zsolt kormányzásával a Sponsor Wanted nyerte meg, így ez a hajó nyerte a 2022-es őszi túraverseny nagydíját.

Szombaton reggel 9:00 órakor rajtolt el az idei Szüreti Regatta – Hegyi Dénes Emlékverseny 191 hajós mezőnye az Alsóörs előtti vízterületről.  A vitorlázók nyolc csomós szélben, ködben, szűrt napsütésben indultak. A 6-8 csomós szél egészen kora délutánig kitartott, minimális gyengülés után pedig ismét frissült.  A rajt utáni szép, bőszeles szakaszban a Sponsor Wanted  a verseny indulását követően egy órán belül már el is érte a Tihanyi-szorost. Király Zsolt csapatát követte a Pannónia, valamint a Quantum Sails Trentasette. A sorrend a révfülöpi kapunál sem változott.

A Sponsor Wanted ezt követően is megőrizte vezető helyét,  végül 12 óra 35 perckor elsőként ért a badacsonyi célba. Nyolc perc lemaradással követte őket a Lacsny Gergely kormányozta Quantum Sails Trentasette, harmadikként pedig a Pannónia 70-es cirkáló futott be.

A vitorlázókat idén a badacsonyi BAHART kikötő mellett az Ábrahámhegyi Jégmadár Kikötő, valamint a révfülöpi Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő fogadta. Az utóbbi két marinából shuttle busz hozta Badacsonyba, a rendezvény központi helyszínére a résztvevőket, ahol kiváló vacsorával, malacsülttel és borral kedveskedtek a versenyzőknek. Kiállítóként megjelent a balatoni vitorlázók körében egyre népszerűbb Galco kötelek gyártója is, akik különdíjakkal támogatták a versenyt.

A közös vacsorát és koccintást követően vette kezdetét a 2021-es verseny ünnepélyes díjkiosztója, valamint az idei regatta első versenynapján nyújtott teljesítmények után járó különdíjak átadása. A díjátadót Igali Csilla vezette, nagy örömet szerezve ezzel minden vitorlázónak, ugyanis Hegyi Dénessel közösen ők rendezték meg az első Szüreti Regattát, valamint ő volt a „háziasszonya” évtizedeken keresztül a klub másik nagy túraversenyének, a Pünkösdi Regattának.

A díjak átadását követően vette kezdetét a már hagyományos Szüreti Oldschool Party, amelyen a tánctér egészen éjfélig ki sem ürült.

Náray Vilmos a TVSK elnöke szerint a verseny legfőbb üzenete a közösség ereje, vagyis, hogy ilyenkor valóban együtt vannak a nagyhajós túravitorlázók.

„A vitorlázók azért szeretik ezeket a versenyeket, mert jól kifejezik a közösség eggyé tartozását. Ezek a hajósok a vízen ellenfelek, de a parton barátok, akiknek van valódi mondanivalójuk egymásnak. A közös vacsorákon és az ezt követő beszélgetéseken is látszik, hogy összetartó a nagyhajós közösség, és talán ez még fontosabb, mint az egyes hajóosztályokban, vagy értékelési csoportokban elért eredmények. Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy a TVSK egyfajta plattformot nyújt ehhez az évtizedeken átívelő egységhez és összetartáshoz.”

 Náray Vilmos kiemelte az összefogás szerepét a TVSK mind a két idei nagy hagyományos túraversenyén.

„Az idei esztendőben végre ismét, a hagyományoknak megfelelően több napos Pünkösdi Regattát rendezhettünk tavasszal Keszthelyen, most pedig a tavalyinál nagyobb létszámot fogadhattunk Badacsonyban. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani azoknak a kikötőknek, melyek befogadták mind a tavaszi, mind pedig a mostani versenyen egységeinket. Ezt az összefogást is szeretném erősíteni, hogy jövőre újra, ismét ilyen szép számban együtt lehessünk.”

A Szüreti Regatta – Hegyi Dénes Emlékverseny második napján az egységek 10-12 csomós szélben hagyták el a badacsonyi rajtot. A délelőtt folyamán a szél vesztett erejéből, 5-6 csomóra mérséklődött. Ezt követően szinte kettévált a Balaton és megoszlott a mezőny is, ugyanis az északi part közelében északi, míg a déli part közelében délies szél fújt, míg a tó közepén szinte teljes lett a szélcsend. A vitorlázók így két oldalról próbálták meg elérni a Balatonföldvár előtti vízterületen lévő célvonalat. A délnyugati szél elfogyott, de a mezőny egyharmada befutott. Ezt követően Tihany felől észak-északkeleti frissülés érkezett, amely mintegy fél óra alatt 150 hajót fújt a célba.

Farkas Péter versenyvezető szerint a Balaton ismét ezer arcát mutatta a Szüreti Regattán.

 “A Szüreti Regatta rajtja szombati rajtja nagyon különleges körülmények között zajlott, ugyanis a sűrű köd miatt alig lehetett látni a pályajeleket. Közben a szél is megérkezett. A köd felszállta után csodálatos vitorlázó idő lett. Vasárnap trükkös és szép napot tudtunk zárni. Jó látni, hogy a Yardstick III-as értékelési csoport hajói a mezőny egyharmadában tudtak befutni valamint, hogy  a B25-ös osztály jó pár tagja is képviseltetni tudta magát a mezőny első felében.”

A vasárnapi futamon elsőként Király Zsolt kormányozta a célba 12:00-kor a Sponsor Wanted-ot, őt követte 12:04-kor a Pannónia, a harmadik leggyorsabbnak pedig a Quantum Sails Trentasette bizonyult, mintegy tíz perccel követve a 70-es cirkálót.